Kuulon Tuki ry

edistystä ja tukea kuulovammaisuuden arkeen

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa
Pääsivu Avustukset Avustusten käyttöraportit 2008 - IFHOH kongressi Kanadassa 2
Sähköposti Tulosta PDF

 

Ensivaikutelmani Vancouverista oli suorastaan hurmioitunut. Voiko tälläistä oikeasti olla, tämähän on ihan kuin elokuvissa! Toimintaympäristö oli luonteva ja tuntui kotoisalta, vaikkei Suomesta pilvenpiirtäjiä löydykään.

Kanada ottaa turistinsa ja maahanmuuttajansa avosylin vastaan, jonka huomasi myös kongressissa. Itselläni oli kokemusta yhdestä aikaisemmasta IFHOH:in (International Federation of Hard of Hearing People) kongressista Helsingissä vuonna 2004 joten osasin arvostaa järjestäjien vaivannäköä.

Nelipäiväiseen kongressiin oli saatu puhujia ympäri maapallon. Valinnanvaraa oli niin paljon, ettei kaikkiin mielenkiintoisiin workshopeihin ehtinyt mitenkään mukaan. Osallistuin enimmäkseen Young Adult -teemaworkshopeihin, joissa käsiteltiin nuorten aikuisten elämään liittyviä kysymyksiä. Olin myös mukana järjestämässä kahta YA-workshopia. Yllätyin kuinka paljon nuoria kanadalaisia kongressi oli houkutellut ja kuinka fiksuja ja mukavia he kaikki olivat. Melkein kaikki opiskelivat yliopistossa ja olivat todella kiinnostuneita siitä miten meillä täällä Euroopassa huonokuuloisten nuorten asiat makaavat.

Kongressin aikana sain lukemattomia uusia Facebook-ystäviä, jouduin vielä useampiin noloihin valokuviin ja ennen kaikkea sain paljon hienoja elämyksiä. Voimaannuin huonokuuloisena empowerment-workshopissa ja opin uutta nuorten huonokuuloisten elämäntilanteesta tanskalaisen nuorisotutkijan luennolla. Oli jännittävä huomata kuinka monessa maassa on nyt herätty tutkimaan huonokuuloisuuden sosiaalisia vaikutuksia vanhan lääketieteellisen näkökulman sijaan. Tiedonjanoni senkun kasvoi koko kongressin ajan.Kanadalaiset isäntämme olivat järjestäneet nuorille myös sosiaalista ohjelmaa: oli leffailtaa, keilausta ja biitsibileet. Rannalle mentiin illalla; pari rohkeaa kävi kokeilemassa Tyynenmeren lämpötilaa ihan kokovartalomitalla, mutta suurin osa keskittyi rantalentikseen, auringonlaskun tuijotteluun ja juttelemiseen uusien tuttavuuksien kanssa. Meillä huonokuuloisilla nuorilla todellakin riittää yhteisiä keskustelunaiheita!

Ei kongressi kuitenkaan pelkkää hauskanpitoa ollut. Minä ja kaksi muuta IFHOHYPin (International Federation of Hard of Hearing Young People) hallituksen jäsentä järjestimme workshopin kansainvälisestä kommunikaatiosta huonokuuloisille ja samalla tietysti puffasimme IFHOHYPin jäsenyyttä. Kaikki vaikuttivat todella kiinnostuneilta; Kanada on iso maa, eikä sieltä välttämättä kovin herkästi lähdetä ulkomaille ihmettelemään kulttuurien erilaisuutta. Toisaalta monimuotoisuutta löytyy ihan omastakin takaa, josta esimerkkinä isot Chinatownit joissa kaikki mainoskyltitkin ovat kiinaksi!

Suomi oli lähtenyt suurella joukolla kongressiin, liitosta oli porukkaa hallituksesta ja työntekijäpuolelta. Kolme liiton työntekijää piti workshopin ja Nokialtakin oli huimasti porukkaa esittelemässä uutta kaulasilmukkaa.

Kongressissa potkaistiin käyntiin uusi V-IHEAR -projekti, jossa luodaan virtuaalinen ympäristö kuuloaiheiselle tutkimukselle kaikilta eri oppialoilta. Tutkijat pääsevät keskustelemaan keskenään ja saavat tutkimuksensa laajemmin esille. Monet järjestöt lupasivat jo lähteä tukemaan projektia rahallisesti ja sillä on myös IFHOHin hallituksen virallinen tuki. On mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea saadaan aikaan ennen seuraavaa kongressia, joka järjestetään vuonna 2012 Oslossa Norjassa. Oslohan ei ole kovin kaukana, joten seuraavalla kerralla kaikki nuoret joukolla mukaan! Toivottavasti he järjestävät yhtä hienon nuoriso-ohjelman kuin kaksi edeltävää kongressia.

Noora Penttinen