Kuulon Tuki ry

edistystä ja tukea kuulovammaisuuden arkeen

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa
Pääsivu Avustukset Avustusten käyttöraportit 2008 - IFHOH kongressi Kanadassa
Sähköposti Tulosta PDF

Olen tullut mukaan tähän kuulonhuoltotyöhön vasta v.2000 Kuopiossa.

Olen ollut huonokuuloinen lapsesta saakka sairastettuani aasialaisinfluenssan v.1957. Minulla on 85-100db kuulonalenema. Sain ensimmäisen kuulolaitteen 10 vuotiaana ja lukioikäisenä vasta todettiin vian olevan molemmissa korvissa. Sain laitteet sitten vasta molempiin korviin, jolloin suuntakuuloni parani, ja kuuleminen hälyssä parantui huomattavasti. Binauraalinen kuulo on mielestäni välttämätön varsinikin lapsella puheenkehityksen takia, ja työikäisellä toimiessaan samanvertaisena työyhteisössä kuulevien kanssa.

Sen jälkeen, kun sain kaksi kojetta, oli helpompaa. Saatoin opiskella, kouluttautua sen aikaisin metodein ilman nykyisiä apuvälineitä, ja olla työelämässä näiden kanssa täysipainoisesti.
Mutta työnvaatimukset kasvoivat, ja kuulemisen tarkkuutta tarvittiin yhä enemmän, ja jouduin sinnittelemään entistä enemmän normalikuuloisten maailmassa, joten väsyminen töiden jälkeen oli tootaalista. Kun pääsin kotiin, olin aivan poikki. En jaksanut iltaisin tehdä mitään. Työelämää on vielä jäljellä aikalailla, joten lääkärini ehdotti minulle implantointia v.2006. Lupasin suostua heti, jos vain pääsen leikkaukseen. Monien eri kokeiden ja haastattelujen ja testien kautta minulle todettiin sisäkorvaistute sopivaksi ja leikattiin marraskuussa v 2007.

Alku olikin vaikeampaa kuin osasin odottaa. Olin opetellut viittomia varalta, jos vaikka leikkaus epäonnistuu, jotta voin kommunikoida. Saimme 30 tuntia tyttäreni kanssa tulkkikeskuksesta opetusta viittomiin. Minulla oli tulkkipäätös, joten sosiaalitoimi myönsi nuo tunnit opetukseen. Opiskelu oli hauskaa ja viittomia jäi kuitenkin mieleen. Niitä pitäisi käyttää enemmän, ettei unohtuisi. Joskus tyttäreni kanssa puhumme ohi toisten viittoen, joten eivät tiedä mitä puhumme. Lisäksi tämä auttaa kommunikoimaan viittomia tarvitsivien kanssa.

Kerron kokemukseni sisäkorvaistutteen ja perinteisen kuulokojeen käyttäjänä. Olen 52 vuotias valtion virassa oleva laborantti. Sopeutumiseen implantin kanssa meni enemmän kuin olin odottanut. Kun implantti aktivoitiin kuukausi leikkauksen jälkeen, olin kuullut siihen saakka suht hyvin. Yhtäkkiä kuuloni olikin yhden korvan varassa, ja ääni oli kuin jostakin syntesisaattorista tai aku ankan puhetta, todella kummallista. Olin pettynyt alkuun mutta joka kerta uuden ohjelmoinnin ja säätöjen avulla puheenerottelukykyni kasvoi.

Sisäkorvaistute on siis sähköinen kuulokoje, jolla toimimaton tai huonosti kuuleva sisäkorva ohitetaan ja sähköisessä muodossa oleva signaali johdetaan suoraan kuulohermoon. Sen ulkoiset osat ovat mikrofoni, puheprosessori sekä signaalilähetin. Kirurgisesti kallooni asennettiin magneetti, joka on sisäinen osa sekä vastaanotin, stimulaattori ja monikanavainen elektrodiryhmä, joka johtaa signaalit vastaanottimesta korvaan.

Nyt en kadu. Kuulen todella hyvin. Kesällä kuulin sudenkorennon ja heinäsirkan ääntä ja mitä ihmeellisiä uusia ääniä. Äänimaailmani muuttui täysin.
Vancouverissa minua kiinnosti erikoisesti kaikki luennot joissa sivuttiin tai puhuttiin sisäkorvaistutteesta tai kokemuksista, joten osallistuin niihin.

Amerikkalaisen Mark Doshierin, Cochlear Manager American, cochlear luento jäi todella mieleen. Cochlear Corporation Nucleus clinical leikkaa ja tutkii aikuisten molemminpuolista implantaatiota. Hänellä oli lievä kuulovika 15 vuotiaana mutta 30 vuotiaana hänen kuulonsa huononi huomattavasti ja lopulta kuuroutui. Hänelle ei ollut apua kuulokojeesta.

Vuonna 2002 hänet operoitiin molemminpuolin sisäkorvaistutteella ja hänen implantointinsa oli suuri menestys. Tästä alkoi hänen uransa implantoinnin puolestapuhujana maailmanlaajuisesti. Hän puhui todella vetoavasti kuin jonkin herätysliikkeen puhuja. Kun ihmisellä on kaksi kättä, kaksi jalkaa, kaksi silmää jne, vedoten, että kun on kaksi korvaa, myös pitäisi olla kaksi implanttia.

Ei epäilystä. Molemmissa korvissa istute vain sillä tavoin on mahdollista kuulla ja elää täysipainoista elämää! Niin Amerikassa ja Kanadassa leikataan aikuisille kaksi implanttia, molempiin korviin. Se on niin yleistä kuin meillä silmälasit. Tosiaan ihmeellistä, ettei Suomessa aikuiselle laiteta kahta implanttia, johan se järkikin sanoo miten asiat kuulostavat hyviltä stereona! Mutta meillä Suomessa tähän ei ole mahdollista kuin lapsilla. Kustannuskysymys sanoi toiminnanjohtaja, audiologi Pekka Lapinleimu, kun kysyin miksi en saa luennon perusteella kahta istutetta. Niin meillä katsotaan terveydenhuollossa asoita eritavalla aikuisen kohdalla kuin lapsen kuin meren takana. Kustannuskysymys. Siellähän kaikki on suurta, sanotaan, ja yksi ei riitä vaikka toimeen tulis, pitää olla kaksi!
Meillä tämä istutetekniikka ja leikkaus ovat varsin nuorta. Vasta yli kymmenen vuotta sitten tehtiin ensimmäiset suomalaiset sisäkorvaistute leikkaukset. Mutta luku kasvaa koko ajan. Nyt on jo yli 300 meistä saanut sisäkorvaistutteen.

Toinen mielenkiintoinen oli audiologi Tina Childress, Bionicsin implanttia edustama lääkäri joka oli käyttänyt kuulolaitetta, kuuroutunut aikuisena lopullisesti ja hänellä oli molemmissa korvissa Bionicsin istutteet ja hänen mielestä se on kiistaton väite, että kaksi on aivan välttämätöntä. Voimme todeta hänestäkin, hän kuulee taas ja elää niinkuin ennenkin! Hän voi kertoa huonokuuloisena ja nyt implantistina tämän eron. Hänellä oli perspektiiviä molempiin ja kokemusta ammatillisesti ja hän voi keskustella laajasti asiasta ja niin hän myös teki! Oppiminen ja musiikin kuuleminen on erilaista kun kuulee, se on totta. Voin itsekin sen todeta. Ennen en ollut kiinnostunut musiikista, kun ennen en kuullut korkeita ääniä ja musiikki oli vaikeaa kun ei kuullut mutta nyt siitäkin nauttii eri tavalla.

Aivojen uudelleen oppiminen ääniin oli myös mielenkiintoinen, Dr. Kelly Trembley kertoi: Aivot oppivat uusia ääniä jatkuvasti, sähkösignaalit stimuloivat kuulohermon säikeitä ja johtavat hermoimpulssit kuuloaivokuorelle, cortex, jossa kuuloaistimus tapahtuu. Aivoja pitää harjoittaa kuulemaan ääniä. Istute ei tee kuulosta normaalia, mutta harjoittamalla erityisesti musiikin kuuntelulla ja erilaisilla äänimaailmalla ja kuulon kuntoutuksella, saadaan parempia tuloksia. Hän on juuri erikoistunut kuulon kuntoutukseen tutkimusryhmänsä kanssa.

Rael time Text oli mielenkiintoinen hollantilaisten tutkijoiden Amoud Wijk ja Raymond Kryer keksimä reaaliajassa tapahtuva viestintämuoto, keskustelu kahden kuuron ja kuuro kuuleva, välillä onnistui kännykällä reaaliajassa, ei tarvitse laittaa viestiä vaan koko ajan voi keskustella puhelimen välityksellä. Näytölle tulee teksti koko ajan ja voit vastata heti! Internet puhelin on nopeasti muuttanut kommunikaation mahdollisuutta maailmassa. Ääni ja videokommunikaatio ovat helpompaa ja nopeampaa käyttää. Real time text on nopeampaa kuin tekstipuhelin.

Tulevaisuuden näkymiä on, että tekniikka kehittyy koko ajan, ja me huonokuuloisetkin kuulemme vielä vanhana! Monet tutkimukset tähtäävät meillä ja muualla maailmassa jopa omien kudosten toiminnan palauttamiseen. Moniin tekniikoihin liittyy suuria lupauksia mutta sisäkorvaistutteen menestyksekäs käyttö kuulonkuntoutuksessa kuitenkin osoittaa että teknologisin innovaatioin on mahdollista palauttaa toimiva kuulo. Istutteita kehitellään yhä.
Nämä solu-ja molekyylitason sovellukset kuulon palauttamiseksi eivät toistaiseksi ole kliinisessä käytössä. Mutta niiden kehitystä on mielenkiintoista seurata.

Kiitos Kuulon Tuki ry:lle mielenkiintoisen matkani tukemisesta!

Kuopiossa, 12.2.2009 Maria Kananen